Etusivu    Värikylpy-metodi    Materiaalit    Työpajat    Koulutus    Kartta    Arkisto    Yhteystiedot

etusivu > materiaalivalinnat > turvallisuus

Materiaalit 

Johdanto
Turvallisuus
Materiaalit

 

Turvallisuus

Turvallisuus on ensisijaista työskenneltäessä pienen vauvan kanssa. Ensisijaisesti vastuu on aina vauvan vanhemmilla. Vanhempien tulee lukea heille suunnattu info-materiaali ennen työpajaan osallistumista. Vastuu turvallisesta työpajasta on ohjaajalla. Työpajat on suunniteltava ennakkoon huolellisesti jokainen ikäryhmä huomioiden. Ohjaajan tulee tuntea tilat, materiaalit, työtavat ja niiden mahdollisuudet ja rajoitteet.

Vauvojen värikylpy -työpajoissa käytettävien materiaalien tulee olla turvallisia ja suuhun sopivia. Kyse ei ole ruokailusta. Vauva tunnustelee kaikkea koko kehollaan ja materiaaleja saattaa mennä myös suuhun. Suuhun sopivuutta määrittelevät materiaalin sisältämät ainesosat, kestävyys ja koko. Vauvaystävälliset materiaalit ovat puhtaita ja mahdollisimman luonnonmukaisia. Lupaus myrkyttömyydestä tai luonnonmukaisuudesta ei ole tae turvallisuudesta.

Allergiat
Työpajoihin ilmoittautumisen yhteydessä kysytään kaikkien osallistujien ruoka-aine- ja kosketusallergiat. Jos ryhmässä on jollekin aineelle allerginen henkilö, aine jää automaattisesti pois koko ryhmältä. Yleisesti voimakkaan allergisoivina tunnettuja materiaaleja (esim. mansikka, tomaatti, sitrushedelmät jne.) tai maitotuotteita ei käytetä lainkaan. Vauvan mahdollisista allergioista ei välttämättä ole vielä työpajan alkuvaiheessa tietoa, koska monet materiaalit ovat vauvalle täysin uusia. Allergisia reaktioita tulee tarkkailla samalla tavoin, kuin uusien ruoka-aineiden ja materiaalien kokeilemisen kohdalla yleensä ja toimia tapauksen mukaisesti. Allerginen reaktio voi tulla myös tutusta tuotteesta.

Liukkaus
Useat maalausaineet ja vesi ovat liukkaita. Paras turva kaatumisille on vanhemman valpas läsnäolo ja aktiivinen osallistuminen toimintaan vauvan kanssa. Vanhemman ja ohjaajan tulee varoa myös omaa liukastumistaan. Materiaalien liukkautta voidaan rajoittaa ja säädellä imevien ja karheiden maalauspohjien avulla, kuivia ja märkiä materiaaleja vuorottelemalla sekä työpajatilan lattian suojamateriaalien valinnalla.

Hygienia
Huomioi käytettävien materiaalien tuoreus ja hygienia. Elintarvikepohjaiset maalausaineet valmistetaan ja käsitellään elintarvikehygieniavaatimusten mukaisesti. Myös muut käytettävät materiaalit ja tilat pidetään puhtaina. Hygieniapassi-koulutus ohjaajille on välttämätön.

Maalit
Tehdasvalmisteisia värejä ei tule käyttää ikäsuositusten vastaisesti. Tehdasvalmisteiset maalit eivät ole suuhun sopivia ja ihokontaktia on vältettävä. Vauvojen värikylpy -toiminnassa ei käytetä tehdasvalmisteisia maaleja.