Etusivu    Värikylpy-metodi    Materiaalit    Työpajat    Koulutus    Kartta    Arkisto    Yhteystiedot

etusivu > materiaalit > materiaalit

Materiaalit 

Johdanto
Turvallisuus
Materiaalit

 

Materiaalit

Materiaalien käyttö
Materiaaleihin ja värien maailmaan tutustutaan kaikilla aisteilla ja tutustumista voi myös suunnata ja ohjata erilaisia aistikokemuksia kohti. Materiaaliin voi tutustua esimerkiksi tunnustelemalla, kosketellen, rypistelemällä, hypistelemällä, kääriytymällä, silittämällä, haistamalla, maistamalla, kuulostelemalla tai etäältä ja läheltä katsomalla. Esimerkiksi paperi ei ole vain maalaamista varten, vaan soveltuu yhtä hyvin kääriytymiseen, piiloleikkiin, äänien tuottamiseen ja muotojen tekemiseen. Materiaalien ja värien uudet ja yllättävät ulottuvuudet herättävät aikuisenkin uteliaisuuden sekä virittävät rajattomiin kokeiluihin ja tutkimiseen yhdessä vauvan kanssa.

Materiaalivalinnoissa ei ole tarpeen pyrkiä ilotulitusmaiseen runsauteen ja koko sateenkaaren kirjon tavoittamiseen kerralla. Rikkaus löytyy yksinkertaisista ja arkisista asioista moninaisten käyttötapojen ja tutkimisen kautta. Materiaaleilla on useita olomuotoja. Niiden tarkastelu yksinään, rinnastaen samankaltaisen tai täysin erilaisen kanssa antavat uusia ulottuvuuksia. Monesta materiaalista löytyy useita aistittavia ominaisuuksia: kylmää, lämmintä, jäistä, karheaa, ohutta, paksua, sileää, pehmeää, kovaa jne.

Virittäytyminen
Vauvojen värikylpy -työpajassa työskentely alkaa virittäytymisellä, jossa tutkitaan ja tunnustellaan erilaisia kuivia materiaaleja. Samalla tutustutaan työpajan teemaan. Työpajassa kohdataan materiaalit kokonaisvaltaisen kehollisesti. Tekemisen nautinto ja ilo avautuvat aistien kautta. Työpajassa hyödynnetään vauvan luontaista uteliaisuutta ja tuetaan tutkimisviettiä. Innostus ja tutkiminen jatkuvat maalatessa ja osaa virittäytymismateriaaleista voidaan käyttää myös maalaamiseen tai maalauksen osina. Virittäytymiseen sopivat esimerkiksi aaltopahvi, hallaharso, höyhenet, ilmapallot, kankaat, langat, lumi, matonkuteet, palikat, pallot, paperit, papiljotit, peilit (muovireunaiset), rytmimuna, saippuakuplat, taskulamppu, tuuli, varjot jne.

Maalausalustat
Maalauspohjan monipuolisuudella ja erilaisuudella on yhtä suuri merkitys, kuin maalausmateriaaleilla. Nopeasti kosteuden imevä paksu akvarellipaperi antaa täysin erilaisen kokemuksen maalaamisesta kuin liukaspintainen vuorikangas. Erilaisia maalausalustoja voi käyttää yksin tai asettaa rinnakkain, jolloin maalausmateriaali näyttää, tuntuu ja käyttäytyy viereisillä pohjilla eri tavoin. Maalauspohjiksi sopivat esimerkiksi akvarellipaperit, erilaiset kankaat, huopa, kerni, leivinpaperi, muovi, kalvo, sideharso, kartongit, voimapaperi jne.

Väriaineet
Maalaamisessa voi käyttää rinnakkain kuivia ja märkiä materiaaleja tai keskittyä vain toisiin. Elintarvikemateriaaleilla maalatut teokset annetaan kuivua ilmavasti, jotta ne eivät homehdu. Väriaineita kannattaa käyttää monipuolisesti kaikissa olomuodoissaan ja soseutettuna, murskattuna, keitettynä, pakastettuna, kuivattuna jne. Maalausaineiksi sopivat esimerkiksi: marjat, hedelmät, vihannekset, suurimot, ryynit, hiutaleet, jauhot, yrtit, mausteet, elintarvikevärit jne. Huomioi, että jotkin ruoka-aineet eivät kuulu alle 1-vuotiaiden ruoka-ainelistalle.

Keitetyn väriaineen ohje
1 l vettä
1-4 rkl perunajauhoja
väriaine

Väriainevaihtoehtoja:
Keltainen – Sahrami
Vihreä – Nokkonen
Sininen – Elintarvikeväri
Violetti – Mustikka
Punainen – Vadelma
Oranssi – Porkkana

  • Mittaa kattilaan vesi sekä väriaine.

  • Kun seos kiehuu, lisää kylmään veteen sekoitettu perunajauho ohuena nauhana.

  • Perunajauhon määrää vaihtelemalla voit muuttaa väriaineen koostumusta ohuesta paksuun, jopa hyytelömäiseen muotoon.

  • Anna väriaineen kiehahtaa ja sekoita hyvin. Jos haluat väriaineesta voimakkaan liimamaista, anna seoksen kiehua kunnolla samalla voimakkaasti vatkaten.

  • Käytä maali käyttötarkoituksen mukaan lämpimänä, jääkaappikylmänä tai pakastettuna. Jäähdytä nopeasti. Sulata nopeasti.

  • Huomioi elintarvikehygienia valmistuksen alusta loppuun sekä säilytyksessä ja väriaineen tarjoamisessa.